Dans je gelukkig!
7 redenen waarom je vandaag nog wil gaan dansen
Vandaag is het de Internationale Dag van de dans. Mensen die mij kennen weten dat ik enorm geniet van dansen. Het geeft mij zoveel levensenergie! Met dansen doe je je lichaam én geest een groter plezier dan je denkt. Dansen heeft namelijk een enorm positieve impact op je gezondheid. Zo is het een effectief middel tegen stress en kan het angst en depressie verminderen. En: dansen kan iedereen! Lees hier 7 redenen waarom je vandaag nog wil gaan dansen:
1. Dansen maakt gelukkig
Je hebt het vast weleens meegemaakt, zodra je een lekker muziekje opzet en begint te bewegen, voel je je meteen beter. Dat is niet voor niets, want dansen zorgt er als niets anders voor dat je lekker in je vel gaat zitten. Door ritmisch te bewegen en creatief bezig te zijn, wordt je hoofd leeg en kan je je beter ontspannen. Bovendien komt het stofje endorfine vrij; ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje is onder andere betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen. Endorfine zit ook in suiker, vandaar dat chocola zo verslavend is. In plaats van te grijpen naar een reep Tony voor een shot endorfine, kan je dus ook gaan dansen. Net zo lekker en een stuk beter voor je! Iemand die minstens één keer per week danst, heeft zelfs een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven, blijkt uit onderzoek van psychologe Cynthia Quiroga Murcia. Bovendien is dansen ook het ideale middel tegen stress. Het stresshormoon cortisol neemt namelijk af wanneer je danst.
2. De ideale workout
Naast een geluksbooster, is dansen ook de ideale work-out en een goede vervanging van fitness. Met fitness focus je je op drie punten: kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Dansen als work-out heeft een groot voordeel, want met deze sport focus je op alle drie de punten tegelijk. Je traint niet een of twee spiergroepen zoals met fitness, maar meerdere in een keer. Zo gebruik je bijvoorbeeld je buik- en rugspieren bij de meeste bewegingen en ook je armen tijdens de danspassen. Voor getrainde billen en benen is dansen ook een aanrader. Veel dansmoves focussen op je onderlichaam, wat zorgt voor gespierdere dijen en hamstrings. Onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek toont aan dat je met dansen evenveel calorieën verbrandt als iemand die even lang op een rustig tempo jogt, zwemt of fietst.
3. Dansen voor een gezond hart
Dansen is volgens Brits anatoom-patholoog Vincent Forte voor ongetrainde mensen gezonder dan aerobics of joggen. Anaërobe oefeningen (bij bijvoorbeeld aerobics) vragen erg veel van het hart en de bloedsomloop. Het voordeel bij dansen is dat je nooit te hard kan gaan. Natuurlijk ga je zweten en verhoogt je polsslag, maar tegelijk rek je letterlijk je hart en je longen, met als gevolg dat je bloeddruk daalt, je circulatie verbetert en je hart minder hard moet werken. Ook je spiertonus wordt er beter van, vooral omwille van de gevarieerde niet-monotone bewegingen. Je loopt dus niet het risico op overbelastingsklachten. Spierverrekkingen zijn al helemaal uitgesloten.
4. Dansen houdt je botten sterk
Voor ouderen is dansen een goede aanrader om de botten sterk te houden. De zijdelingse bewegingen die je maakt bij een dans versterken botten die je gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.
5. Dansen is goed voor de hersenen
Wist je dat je met dansen zelfs het proces van ouder worden kunt vertragen? Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Uit resultaten van een Duits onderzoek zijn twee soorten bewegingen onderzocht: duurtraining en dansen. Allebei de bewegingen vergroten de hersengebieden die achteruitgaan als we ouder worden (bijvoorbeeld de hippocampus) maar… dansen gaf het meeste resultaat. Deelnemers die anderhalf uur per week hadden gedanst voor 18 maanden lang, merkten verbetering in het geheugen en balans. Overigens moeten we hier wel bij zeggen dat het niet om vrij bewegen ging maar om het leren van choreografieën. Toch maar die salsalessen boeken dan?
6. Dansen vermindert angst en depressies
Je gaat natuurlijk eerder dansen als je lekker in je vel zit. Maar als je somber bent, is dansen juist een fijne manier om een sombere stemming te doorbreken. De Amerikaanse psycholoog William James vertelt: ‘Je gevoel is te manipuleren met bewegingen. Bij sombere gevoelens helpen ‘high arousal‘-bewegingen: snelle repetitieve ritmische bewegingen. Bij angst en stress helpt het juist om langzame bewegingen te maken. Het lichaam is het klankbord van het gevoel. Als je danst, ervaar je meer levenslust en dat kan een enorme kracht geven.’ Zit je dus in een stressvolle periode? Zet dan je favoriete nummer op en dans!
7. Boost je creativiteit
Peter Lovatt, directeur van het Dance Psychology Lab van de Universiteit van Hertfordshire, heeft een onderzoek uitgevoerd waarin wordt bevestigd dat dansen de hersenen helpt om nieuwe manieren van denken te vinden en nieuwe neurale circuits te creëren. Door te dansen worden er andere impulsen en connecties in je hersenen gemaakt. Hierdoor kan je op een andere manier naar situaties kijken en op een creatieve wijze reageren. Loop je dus vast in iets? Laat je lichaam meevoeren op de muziek en laat je geest de vrije loop. Door beter in contact te staan met je lichaam, kan je je spontaniteit en creativiteit aanspreken. Bovendien kan je met dansen niet alleen contact maken met jezelf maar ook met anderen. Dansen verenigt door middel van muziek en ritme mensen van alle leeftijden, ongeacht waar ze vandaan komen en welke taal ze spreken.
Ik ben echt een enorme fan van dansen. Er is voor mij niets fijner dan helemaal opgaan in de dans en de muziek. Helemaal in het moment zijn. Mijn lichaam voelen, samenzijn met anderen. Én tegelijkertijd aan de conditie van mijn lichaam en geest werken. Het heeft mijn herstel van een burn-out enorm bevorderd. Ik kan het echt iedereen aanraden, ook al denk je dat je niet kunt dansen. Want écht: iedereen kan dansen! Dus: zet een lekker muziekje op en gaaaan!
Tip: organiseer voor de vitaliteitsweek of als teamuitje een workshop dansen. Lachen én heerlijk energiek. Ik denk graag met je mee!
Janneke van Pelt, Vitaloog
Bronnen: Dokterdokter, Holistik



